رابطهی آب و سیاست در فلات ایران رابطهی دیرینهای است، سپیدهدمان شکلگیری این رابطه به تحولات اقلیمی متعدد فلات ایران در عصر هولوسین بازمیگردد. فلات ایران پس از پایان عصر پلیستوسن (آخرین دورهی عصر یخ) وارد دورانی از اعتدال اقلیمی میشود.
تغییرات اقلیمی بر روی بهره وری ورویش جنگل تاثیر گذار است که این تغییر در رویش با تحت تاثیر قرار دادن دما، درجه حرارت و طول دوره رویشی صورتمی گیرد. علاوه بر آن باعث بروز خشکسالی، آتش سوزی و شیوع آفات و بیماری ها می شود.
رئیس مرکز ملی خشکسالی با اشاره به گزارش ویژه «پیامدهای افزایش ۱.۵ درجهای دمای کره زمین»، گفت: بهطور قطع ایجاد محدودیت برای افزایش دما از ۲ درجه به ۱.۵ درجه سانتیگراد - که مستلزم کاهش بیشتر مصرف سوختهای فسیلی است - در وهله اول ممکن است مشکلاتی برای ایران ایجاد کند اما بهطور قطع به توسعه پایدارمنجر خواهد شد.
آلودگی هوا در اروپا خطری جدی برای سلامت شهروندان است و در گزارشی که آژانس محیط زیست اروپا روز گذشته (دوشنبه) منتشر کرده، آمده است که در اثر آلودگی هوا تقریبا نیم میلیون شهروند اروپایی در سال ۲۰۱۵ جان خود را از دست دادهاند.
درست در روزهایی که پنل جهانی تحقیقات بر روی تغییر اقلیم، یکی از مهمترین و هشدارآمیزترین گزارشهایش در مورد تاثیر گرمایش زمین بر حیات ساکنان این سیاره را منتشر کرد، دو اقتصاددان آمریکایی محقق و فعال درحوزه محیط زیست و هواشناسی به عنوان برندگان نوبل اقتصاد معرفی شدند.
تغییرات محدود و گامبهگام برای تثبیت نظام اقلیمی کرۀ زمین کافی نیست. برای کاستن از خطر عبور از نقطۀ بیبازگشت، احتمالاً تغییرات بنیادین و سریع و گسترده لازم است.
«همچنان که زمینها میسوزند، دریا بالا میآید. حتی با خوشبینانهترین محاسبه، هشتاد درصد یخهای قطب شمال آب میشوند، نیویورک زیر آب فرو میرود و دریای شمالی نقشهی هلند را تکهپاره میکند. در سرتاسر دنیا، قحطیزدگان در حال حرکت خواهند بود؛ از آمریکای مرکزی به درون مکزیک و ایالات متحده و از آفریقا به درون اروپا؛ جایی که حزبهای فاشیستِ باز جان گرفته،...
یک فعال محیط زیست گفت: دانشمندان به جهانیان هشدار دادهاند که حتی دو درجه افزایش دما میتواند تبعاتی جبرانناپذیر برای زیست انسان به بار بیاورد و از تمام رهبران جهان خواسته که به کنوانسیون پاریس بیش از گذشته توجه کنند.
گزارش اخیر مجمع بین المللی تغییر اقلیم(IPCC) چشم انداز تغییرات اقلیمی را به مراتب نگران کننده تر از آنچه پیش از این تصور می شد، توصیف میکند، گرمایش جهانی مشکلات عمدهای در زندگی ایجاد و در واقع به خانه افراد نیز نفوذ خواهد کرد و میتواند عواقب جدی برای سلامت روان انسانها داشته باشد.
با پایان چهل و هشتمین نشست هیات بینالدولی تغییر اقلیم (IPCC) ، نماینده سازمان هواشناسی در این اجلاس اظهار کرد: طبق برنامه چهل و هشتمین اجلاس با هدف نهایی سازی گزارش ویژه افزایش ۱.۵ درجهای دمای کره زمین موسوم به SPM در کره جنوبی برگزار شد.
در گزارش مجمع بینالمللی تغییرات آبوهوایی تاکید شد که پیشگیری از افزایش ۱.۵ درجه سانتیگرادی دمای جهانی تا سال ۲۰۳۰ میلادی مستلزم اقدامی بیسابقه است.
آمارها و گزارش های رسمی نشان از افزایش میزان گرسنگی و سوتغذیه در سطح جهان به نسبت سال های گذشته داشته و برای نخستین بار شاهد افزایش آمار افراد گرسنه در جهان طی دهه پیش هستیم. اصلی ترین دلیل این موضوع؛ تغییرات اقلیمی و جنگ شناخته می شود.
به گفته محققان کشور در تابستان امسال به دلیل افزایش دما یخچالهای طبیعی ارتفاعات "توچال" و "دنا" ذوب شدند و جاری شدن سیل در دماوند نه ناشی از فعال شدن آتشفشان دماوند که به دلیل ذوب شدن یخچالهای طبیعی این منطقه بوده است.
پژوهشگران به منظور مواجه با گرمایش زمین و افزایش دمای آب دریاها، روشی پیشنهاد کرده اند که بر اساس آن با ایجاد مزارع اقیانوسی امکان تولید صد برابری محصولات دریائی وجود دارد. این روش می تواند کلید اساسی مبارزه با گرسنگی محسوب شود.
همانگونه که سیاره ما گرمتر میشود، تغییرات تکاملی نیز در سایر گونهها به وجود میآید و یکی ازاینگونههای در حال تغییر، انسان هوشمند است. تغییرات اقلیمی در بدن ما تغییراتی ظریف اما قابلتوجه ایجاد میکند که درنهایت منجر به بروز تغییراتی جدیتر خواهد شد.
تغییر آبوهوایی وجود دارد و صرفاً درحال بدترشدن است. اما مهم این است که چقدر بدتر میشود، زیرا خسارات ناشی از گرمشدنِ سریع، خطی نیست، و نیز طبق نظر بسیاری از دانشمندان، هرقدر بیشتر و تندتر این تغییرات را بر سیستم تحمیل کنیم، احتمال نابودی فاجعهبار کل سیستم بیشتر میشود.